si en

Z uživanjem rastlinske hrane sem se prvič srečala konec leta 2007, ko sem iskala naravno rešitev za svoje najboljše zdravje in počutje. Iz jedilnika sem črtala vsa barvila, konzervanse, prehranske aditive in mlečne izdelke. Ker mesa nikoli nisem rada uživala, sem se tako prvič seznanila s filozofijo veganstva in se odločila da naredim temeljito spremembo v svojem življenju. Vedno sem imela preveč vprašanj za življenje in to mi je, logično, prineslo tudi odgovore. 

Imela sem nekaj prijateljev, ki so me napotili na seminarje o čiščenju telesa. Ko sem spoznala osnovno filozofijo o čiščenju telesa z naravnimi sokovi, sem kupila vso možno literaturo, prebrala vse možne članke in se povezala z vsemi strokovnjaki v Sloveniji, ki so kaj vedeli o rastlinskem načinu prehranjevanja. Bolj kot sem brala, bolj logično se je zdelo in kar nisem mogla skriti svojega navdušenja. Vsak »zakaj« je dobil svoj »zato«. Sveža, ekološka, nepredelana hrana v svoji popolni, neokrnjeni obliki v telesu deluje alkalno (bazično) in v alkalnem telesnem stanju skorajda ni možnosti za razvoj kakršnih koli bolezni. Še več, s čiščenjem telesa, z ekološko, nepredelano in surovo hrano si lahko pomagate pri zdravljenju najbolj muhastih bolezni. Ko telesu prikrajšate močno procesirano hrano, toksine, aditive, konzervanse in barvila ter ostale umetne substance, ta opravi »čudeže« in odplakne vse vrste bolezni, v mnogih primerih tudi raka. Je treba sploh še kaj razlagati? Slišala in prebrala sem toliko čudovitih, presunljivih življenjskih zgodb ter se odločila, da ne bom več odlašala, niti za trenutek. In prehranjevanje z rastlinsko hrano je postalo del mojega življenja vse do danes.

Z boljšim dodatkom v mojem življenju pa se je odprla tudi nova pot, za katero nisem vedela, da obstaja. Čista ljubezen do sveže hrane mi je pokazala čarobnost umetnosti ustvarjanja ter pripravljanja rastlinske hrane. Zdravo je z malce domišljije lahko zelo zabavno in tudi seksi. Tako kot pri vsaki stvari na tem svetu, s katero se pričneš spogledovati, tudi pri pripravi hrane velja, da več kot ljubezni daš, več jo prejmeš nazaj. 

 

Priznam, da imam zadnje čase oči močno uprte v umetnost pripravljanja hrane in si namesto kakšnega kosa oblačila raje kupim lepe dekorativne krožnike in različne jedilne kičaste pribore ter kozarce. Moje knjižne police vedno bolj polnijo različne gourmet knjige z vsega sveta, prelistam tudi vse možne revije povezane s hrano.Kolikor je neomejena človeška domišljija, toliko kombinacij je možnih pri pripravi hrane. V tem sem našla velik čar in ljubezen ter še eno priložnost življenjskega učenja. 
 Konec leta 2011 sem še bolj poglobila svoje znanje, in se izobraževala na prvi certificirani presni akademiji Matthew Kenney v Oklahomi ( ZDA), kjer sem se udeležila dvo mesečnega programa akademije in v popoldanskem času opravljala prostovoljno prakso v restavraciji. V letu 2013 smo v Ljubljani, v Šiški, opremili svetel kulinarični studio, v katerem ustvarjam in prirejam različne kulinarične delavnice, ki so vedno nekaj posebnega. Prav tako z velikim užitkom in veseljem pripravljam finger food catering-e za posebne priložnosti, veganske in presne poročne in rojstnodnevne torte. Pri pripravi sem vedno osredotočena na doseganje harmonije okusov in estetiko pripravljenih jedi.

 

Barbarellina kuhinja: Pri pripravi hrane se v veliki večini držim pravila, da uporabljam ekološke sestavine, z minimalnimi procesi toplotne obdelave, v zimskem času pripravljam tudi enostavne kuhane jedi, pa vendarle je delež sveže hrane vedno prevladujoči na mojem jedilniku. Pri svoji pripravi uporabljam sestavine rastlinskega izvora, ki se v našem telesu enostavno presnavljajo. Uporaba takšne vrste prehrane je prijazna do celotnega okolja in narave. 

Pri pripravi ne uporabljam nobenih kemično predelanih, homogeniziranih, genetsko spremenjenih ali kako drugače procesiranih živil, ki imajo čudne kratice in imena, ki jih ne znam izgovoriti. 

Moja želja in cilj je pokazati, da se z enostavnimi in svežimi sestavinami da pripraviti okusne in estetske jedi. Moj namen ni promocija striktne presne ali veganske diete, temveč želja, da bi se ljudje naučili nekaj novih tehnik priprave hrane in v svoje jedilnike vnesli čim več naravnih, svežih jedi.